Chudnutie a zdravie

Všade dookola počúvame o diétach a chudnutí ale čo je vlastne pre zdravie dôležité? V prvom rade by ste si mali ujasniť, či chcete schudnúť alebo byť zdraví! Toto sú dve rozdielne veci, pretože to, že je niekto chudý, neznamená, že je zdravý. Dokonca ani tehličky nič neznamenajú.

Schudnúť sa dá rôznymi metódami od výmyslu sveta a najlepšie na tom je, že sa vám to naozaj môže podariť. Otázka ale je, ako dlho udržateľný stav to je. Chcete schudnúť do šiat na ples alebo do plaviek, pretože sa chystá leto? Áno, podarí sa vám to ak trochu zamakáte vo fitku, vysadíte ,,nezdravé,, potraviny alebo nabehnete na spomínanú diétu. A čo potom? Čo po vydarenom večierku? Povedali ste si, že na sebe ešte popracujete a o rok riešite ten istý problém alebo je vám to jedno, lebo si môžete obliecť voľnejšie oblečenie?

Drastická diéta sa dá vydržať iba určitý čas a potom vždy naspäť priberiete. Dlhodobo schudnete iba dlhodobou a správnou stravou!

A čo tak udržať si štíhlu líniu dlhodobo zdravým spôsobom s naozajstným jedlom, bez žiadnych stresujúcich diét alebo rátania kalórii?

SPRÁVNA STRAVA → ZDRAVIE → CHUDNUTIE

To znamená, že ak zvolím správne bohaté potraviny, vylúčim chudobné jedlo, ktoré nám navodzuje iba chvíľkový pocit plnosti a radosti bez žiadnej hodnoty, mám vyhraté.

Poďme sa najskôr pozrieť čo zo stravy vylúčiť.

Najväčší problém v strave sú CUKRY. Bohužiaľ, ak si niekto myslí, že bude pravidelne jesť tyčinky, čokolády, cukríky a bude zdravý, je na omyle a môže si radšej prečítať nejaký fitness článok, kde je to povolené, ak ti to kaloricky vychádza. S týmto treba skoncovať. Tieto výrobky neobsahujú žiadnu hodnotu, naopak, slúžia iba na chvíľkový pôžitok a postupne sa na tom stávame závislými. Je to hlavne cukor, cukríky, tyčinky, keksíky (aj v tých zdravých variantoch s pridanými bielkovinami alebo celozrnnou múkou sa nachádza rovnako veľa cukru), mliečne, biele čokolády, všetky sladené nápoje, alkohol… Vo všeobecnosti nekupujte výrobky, ktoré majú na prvých troch miestach v zložení cukor.

Ďalej NEZDRAVÉ TUKY. Aj deti v škôlke už vedia, že vo fastfoodoch nás nečaká nič zdravé – jedlá vyprážané prinajlepšom na slnečnicovom oleji (môžete mať šťastie ak akurát ten olej vymenili, avšak rastlinné oleje sa rýchlo prepália a vznikajú karcinogénne látky, všetky slané chipsy, chrumky, tyčinky, rôzne margaríny, stužené tuky a iné potraviny s obsahom palmových olejov.

,,Karcinogény – môžu vyvolávať nádorový rast vďaka zmenám genetického materiálu, vznik mutácii, môžu podmieňovať vznik a vývoj nádorov iným mechanizmom ako modifikáciou genetickej informácie a tak isto majú schopnosť meniť dedičné vlohy organizmu a zmutovať genetický materiál.,,

MUDr. Ľubica HettychovÁ.Zdravotné riziká pri práci s karcinogénmi, mutagénmi a látkami poškodzujúcimi reprodukciu /CMR/.Chémia 2009

A posledná nebezpečná kategória je CHÉMIA, tá by mala patriť do laboratória alebo farbív a nie na tanier. Sú to konzervanty, umelé farbivá (E-čka, dusičnany, fosforečnany), akékoľvek umelé látky neprirodzené pre naše telo a zaradila by som sem aj alkohol, drogy, atď.

Dnešnou rýchlou dobou sme prinútení vyberať si potraviny, ktoré od zdravia majú veľmi ďaleko len preto, aby sme zaplnili žalúdok. A čím ďalej, tým to bude len horšie. Stále menej ľudí si pripravuje jedlo doma a ide radšej do rýchlo občerstvenia na stanici, alebo do obchodu a vyberá si konzervy, balené alebo iné hotové jedlá s dlhou spotrebou…

Čo by sme teda mali jesť?

Nazvala by som ich prvopotraviny. Sú to potraviny, ktoré sú v najprirodzenejšej forme ako napríklad zelenina, ovocie, mäso, vajcia, mlieko (mliečne výrobky), ryža, pretože nie sú technologicky spracované a obsahujú pôvodné živiny. Akceptovateľné samozrejme sú aj výrobky, ktoré sú síce spracované ale neobsahujú veľa zložiek a tie zložky sú tiež čo v najprirodzenejšej forme.

Ďalej je samozrejme dôležité dodržať pomer jednotlivých živín. Ja osobne absolútne každému doporučujem nízkosacharidovú stravu, kde hlavnú úlohu zohrávajú tuky, bielkoviny a znížené sacharidy. Na základe všetkých vedomostí ktoré mám, je to pre mňa jediná dlhodobo udržateľná forma stravy, ktorá nám dá v prvom rade zdravie a samozrejme aj štíhle telo.

Viac si môžete prečítať v mojom článku o Low carb.

Pred každým jedlom porozmýšľajte čo obsahuje a akú energiu vie telu dať…

Zdravie máte vo vlastných rukách. Sami musíte vedieť, prečo sa stravujete ako sa stravujete, čo pre svoje zdravie robíte a akým spôsobom to uskutočňujete. V článku je zopár rád ako to svoje zdravie vylepšiť, je len na vás ako s týmito informáciami naložíte a kam sa budete od teraz uberať. Žiaľ, väčšina ľudí sa rozhodne, až keď nejaké zdravotné ťažkosti nastanú…

Jedlo je naše palivo! Buď dáte telu to najlepšie palivo a bude fungovať správne alebo si zvolíte nekvalitné a nastanú problémy. Už je len otázka času ako dlho sa s tým bude vedieť telo vysporiadať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.