Vlastné telo alebo činky?

Aké sú výhody a nevýhody cvičenia s vlastným telom a s činkami, čo je lacnejšie, čo je efektívnejšie alebo ako to je vlastne so zdravím?

Existuje množstvo názorov a zástancov každého jedného cvičenia a nikto nemôže povedať, že práve to jeho je najlepšie. Každé dáva niečo iné, každé inak funguje a čas, za ktorý dosiahnete určitý objem svalov je odlišný. Ide teda o dôvod, prečo vlastne cvičíte a o čo vám ide. Rozoberme si teda výhody a nevýhody v rôznych smeroch týchto dvoch populárnych cvičení a to cvičenie s vlastnou hmotnosťou – kalistenika a cvičenie s činkami alebo strojmi – fitness.

KALISTENIKA – starogrécke umenie využívajúce svoju hmotnosť a zotrvačnosť na rozvoj sily a svalov. Považuje sa za najstaršiu metódu posilovania – základy siahajú do staroveku pred naším letopočtom. Keďže vojaci nemali k dispozícii nič, s čím by trénovali a potrebovali byť na boj silní, využili iba to čo mali – svoje telo. Pripomeňme si, že Sparťania boli najsilnejší a najobávanejší bojovníci všetkých čias. Celé veky sa toto majstrovstvo využívalo na silu, krásu a dokonalosť tela. Viac si môžete prečítať aj v mojom staršom článku.

FITNESS – je definovaný ako športové aktivity a celkový životný štýl, ktorých výsledkom je všeobecná kondícia, zdatnosť, zlepšenie držania tela, zdravia, rozvoj sily a svalovej hmoty. Pri fitness cvičeniach sa využívajú okrem tradičných činiek, rôznych závaží aj špeciálne stroje, trenažéry a iné pomôcky, ktoré sú bežne vo fitness centrách. Na našom území sa presadil v 60. rokoch minulého storočia pod menom kulturistika a na Slovensku je od 70. rokov mimoriadne populárnou športovou aktivitou.

Výhody a nevýhody

Rozoberme si teda bližšie tieto dve cvičenia z rôznych hľadísk:

Kalistenika

Fitness

PENIAZE

Financie sú pre mnohých ľudí v dnešnej dobre viac ako dôležité.

K cvičeniu s vlastnou váhou nepotrebujeme žiadne extra náčinie, veľa cvikov sa dá vykonávať iba s vlastným telom. Potrebujeme jedine hrazdu alebo je možné vybehnúť na najbližší workout alebo v podstate zavesiť sa dá kdekoľvek vonku na sušiak. Výhoda je aj, že cvičiť sa dá kdekoľvek, doma či vonku, nemusíme zo sebou nosiť nič. Takže je nenáročné na finančné prostriedky.

Tu máme viac možností. Buď budeme chodiť do fitka, kde si musíme zaplatiť vstupné či permanentky alebo si domov nakúpite zopár činiek alebo nejakú konkrétnu výbavu.

Z hľadiska financií je pre mňa výhodnejšia a ekonomickejšia kalistenika.

ČAS

Čas je neúprosný a dôležitý pre stavbu svalov.

Kalistenika je dlhodobá záležitosť a svaly rastú pomalšie ako pri fitness cvičení s činkami a vysokými váhami. Dôvod je, že pri tomto cvičení zapájame celé telo ako celok a svaly rastú skupinovo, tak ako prirodzene potrebujú rásť. Preto jednotlivé svaly nevieme ovplyvniť, narastú jednoducho ako im to telo prikáže a ako mu to vyhovuje.

Na druhej strane ak z nejakého dôvodu necvičíte, ste chorý, na dovolenke alebo jednoducho nemáte čas, o objem svalov neprídete tak jednoducho, pretože sú husté a tvorené dlhodobo.

Pri cvičení s váhami umelo izolujeme jednotlivé časti tela a svaly, preto ich priamo vieme ovplyvniť a jednoznačne rastú rýchlejšie. Za kratší čas vieme vyzerať lepšie, stačí postupne zvyšovať váhu a objemy tréningov.

Ak prestanete chodiť do fitka, je veľmi pravdepodobné, že o kilá a objem prídete veľmi rýchlo. Fyziku neoklameme – svaly rýchlo nafúknuté, rýchlo aj sfúknu.

Z časového hľadiska rýchlejšieho rastu svalov vyhráva fitness, no pri pauze o svaly vybudovanými vysokými váhami rýchlo prídete.

FUNKČNOSŤ

Funkčnosťou myslím využitie v realite.

Prostné cvičenia sú v prvom rade cviky s vlastným telom s nevyčerpateľnými variáciami, stupňami a možnosťami vykonávania. Už len z tohto dôvodu sú viac zamerané na využiteľnosť v reálnom živote. Telo dokáže v rôznych polohách (hlavne v prirodzených) využívať silu tela a pritom ostáva obratné ako strunka, teda je využiteľnejšie v rôznych situáciách.

Keďže pri fitness cvičíme v neprirodzených polohách aby sme umelo izolovali svaly a časti tela, nerovnomerne a neprirodzene rastú a stávajú sa spolu nie tak funkčnými, ako pri cvičení s vlastným telom. Kulturisti sú síce mohutní ale nedokážu robiť také pohyby ako kalistenik, pretože šľahy alebo objem svalov im to jednoducho nedovolia.

Efektívnejšie a funkčnejšie cvičenie je pre mňa z týchto dôvodov prostné.

SILA A VÝDRŽ

Čo si predstaviť pod pojmom sila? Každého napadne niečo iné. Preto aj tento pohľad je subjektívny.

Kto cvičí cviky s vlastnou váhou, zaujíma sa v prvom rade o silu a tú aj buduje od prvej chvíle. Z obyčajných prostných cvikov pramení práve čistá a nezameniteľná hrubá sila. Ak sa dostaneme na vyššiu úroveň a začneme pridávať série, budujeme aj výdrž ruka v ruke so silou. Vtedy sa človek mení na stoj a stáva sa neporaziteľným. Najväčší majstri v prostných cvičeniach trhali telefónne zoznamy, robili kľuky na jednej ruke a zbyby na jednom prste.

Fitness cvičenie tiež bezpochyby buduje silu aj objem. Skutočná sila sa však nenachádza v svaloch ale v šľachách. Cvičenie s činkami však buduje hlavne a veľkosť svalu a teda výbušnosť svalu. Kulturisti majú obrovskú výbušnú silu ale nie dlhodobú. Teda nastáva tu problém a je potrebné si vybrať. O akú silu vám ide. Je rozdiel či urobí niekto dokonalý kľuk na jednej ruke v stojke alebo niekto v tlaku na lavičke vytlačí 180g.

Z tohto dôvodu výhercu nechávam nezodpovedaného, podľa toho o čo nám ide.

VIZÁŽ

Tu je to tiež individuálne, pretože každému sa páči niečo iné.

Pri kalistenike sú to prirodzene vyrysované svaly, avšak husté a mohutné. Svaly nie sú až také objemné a nafúknuté ale nenechajme sa oklamať. Ak sa športovec dostane v kalistenike ďaleko, svaly vie mať naozaj dosť veľké. Ale zväčša sú tie svaly pekne prirodzene vyzerajúce a príjemné na pohľad. Teda aspoň pre mňa – prirodzenosť je základ.

Čo sa týka fitness, všetci poznajú krásne telá z reklám alebo billboardov. Pre väčšinu ľudí je to asi príjemný pohľad, pre mňa tiež ale v rámci normálnosti. Ak má niekto neprirodzené veľké časti tela v porovnaní s inými, je to skôr smiešne ale ak celkovo športovec vyzerá pekne, budí to určite dobrý dojem.

Takže tu víťaza nemáme, záleží od chuti každého človeka.

ZDRAVIE

Zdravie je čím ďalej, tým vzácnejšie.

Zdravie s cvičením s vlastnou váhou úzko súvisí, ak však cvičíme postupne a správne. Vieme aj pri tomto cvičení napáchať škody na svojom zdraví, preto je vždy prvoradá postupnosť a technika. V prípade, že si študujeme ako správne trénovať a ako cvičiť, ak počúvame svoje telo a rozum, toto cvičenie je viac ako len zdraviu prospešné. Kalistenika dokáže z človeka vytvoriť priam až železného nadčloveka s oceľovými kĺbami. Ak sú pri cvičení svaly správne vybudované a šľahy správne prekrvené, telo sa stáva pevné, zdravé ako celok a chránené pred vonkajšími vplyvmi alebo mechanickými zraneniami. Do určitej miery samozrejme, nestane sa z nás superman ale určite sme pre svoje telo a zdravie urobili týmto cvičením maximum. Pevné svalnaté telo chráni orgány, kosti, kĺby, chrbticu a všetko dôležité. Naopak človek, ktorý necvičí, si toto rozhodne nemôže povedať. Jeho schránka nie je tak chránená vrstvou svaloviny a je náchylné na akékoľvek mechanické alebo nárazové zranenia.

Fitness cvičenie taktiež spevňuje telo, drží ho pokope, chráni orgány ale nie až tak ako kalistenické cvičenie. Ako sme už vyššie spomínali, cvičenie s činkami je skôr forma cvičenia ako byť pekný, nie funkčný. Ďalej cvičíme jednotlivé svaly, nie telo ako celok. Preto sa kulturistika nerovná zdravie. Svaly sa často stávajú väčšími ako je žiaduce, pre kostru je to zbytočná záťaž, kulturista ľahko zabudne, kde sú hranice a prichádzajú zdravotné problémy (často však aj skôr nesprávnym cvičením). Či už k zraneniam alebo zápalom dochádza nesprávnou technikou alebo zbytočne vysokými váhami, na ktoré kĺby nie sú pripravené, záleží od konkrétneho prípadu. Jedno je však isté. Ak chlapci prahnú po veľkých rýchlo nabratých svaloch, určite nerozmýšľajú nad zdravím. Neprimerane rýchlo zvyšujú váhu na strojoch a činkách aby nafúkli sval čo najskôr, bez ohľadu na to ako je kĺb a šľacha pripravená. Nehovoriac o steroidoch!

Ďalší dôkaz toho, že cvičenie s vysokými váhami nie je dobré pre telo je aj napríklad opasok na cvičenie (pri mŕtvych ťahoch). Prečo sa používa? Na spevnenie a ochranu chrbtice počas tréningu. Nemá náhodou samotný tréning posilňovať naše telo a zdravie?

Ak tento tréning neposilňuje zdravie ale naopak, toto cvičenie nie je správne. Ak niekto cvičí s nižšími váhami, cvičí viac s rozumom a postupne, je toto cvičenie zo zdravotného hľadiska akceptovateľnejšie.

Pre mňa tu kalistenika vyhráva z mnohých dôvodov. Ak si športovec vyberie kulturistiku, nejde mu o zdravie ale o svaly.

ZAUJÍMAVOSŤ

Toto je tiež hľadisko irelevantné. Každého môže niečo iné baviť a zaujímať.

V prostnom cvičení je nekonečne veľa variácii ako cvičiť nejaké cviky. Na posilňovanie exituje veľa cvikov s vlastnou váhou, ďalej veľa úrovní a metód ako ich cvičiť. Môžeme skúsiť iné polohy, iné sklony a uhly, inak rozmiestnené ruky napríklad, alebo iné tempo. Ak však máme stále málo a sme už pokročilí, vieme si cviky sťažiť ešte viac: napríklad kľuky na jednej ruke, zhyby na jednej ruke, stojka na jednej ruke atď. Existujú aj rôzne statické tréningy sily a vytrvalosti, kedy sa málokto dostane až na maximálnu úroveň. Hŕstka ľudí sa dostalo na maximum, tí chodia na olympiády a súťaže a aj pri nich si myslím, že ešte prídu s niečím lepším. Takže zdroje variácii sú nevyčerpateľné a myslím si, že toto cvičenie je viac než zaujímavé.

Naopak, fitness priemysel vymyslel činky, stroje, gumy, rôzne typy záťaží a presvedčil nás, že ich potrebujeme. Dokonca stále sa vymýšľajú nové zaujímavé zariadenia aby išli s dobou a spĺňali požiadavky pre zaujímavosť cvičenia. Ľudí tá monotónnosť podľa môjho názoru prestáva baviť. Poznám viacerých, ktorí chodili do fitka ale prestali. Nebavilo ich to, chodili sa tam viac menej rozprávať s kamošmi. Na strojoch vykonávame stále ten istý pohyb, iný sa vlastne na takom drahom stroji ani nedá robiť, tak je navrhnutý. S gumami alebo inými pomôckami zacvičíte toho viac, je to zaujímavejšie ale stále je to nejaká alternatíva a zmena. Samozrejme, verím tomu, že sa nájdu športovci, ktorých to jednoducho baví a napĺňa. Tieto pohyby a cviky ich bavia a nevedia si predstaviť bez toho život, jednoducho sa v tom našli.

V tomto prípade je to na vás, čo vás viac baví a definuje.

Na záver vyhodnotenie ankety mojich sledovateľov, je to veľmi vyrovnané:
    kalisteniku preferuje 32%
    s činkami alebo pomôckami cvičí 36%
    kombinovanému cvičeniu sa venuje 32% 

Tento článok neslúži na nič iné, ako vysvetlenie si viacerých skutočností a možností. Ja osobne nie som na fitness cvičenie a už vôbec nie na cvičenie s veľkými váhami. Preferujem funkčné cvičenie zamerané na silu a zdravie. Som však aj za kombinované cvičenie fitness s kalistenikou, ak chce byť niekto funkčný, no zároveň aj objemnejší a vie ako na to, je to skvelý spôsob. Hlavne všetko s mierou. Nič nie je smiešnejšie ako svalnáč, ktorý sa nedokáže očesať alebo poškriabať sa vzadu na chrbte len preto, že má veľké svaly a nedočiahne. Aký zmysel to teda má? Preto ako vždy hovorím, cvičiť by sme mali predovšetkým pre naše zdravie. S časom príde aj skvelá postava a aj svaly. Všetko ostatné je pre mňa nerozumné.

Ale akceptujem názor každého jedného človeka, hlavne ak ten človek vie, čo robí a prečo. Rozhodnutie je na každom z nás a za každé rozhodnutie sme si zodpovedný každý sám. V každom prípade, všetko je lepšie ako sedieť na gauči, kysnúť a sťažovať sa ako nemáme na cvičenie čas.

Zostaňte v pohybe! 🙂

ZDROJE:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Fitnes
https://zdravoteka.sk/magazin/co-je-to-fitness-a-ako-sa-udrzat-v-dobrej-kondicii/
https://www.eastlabs.sk/kulturistika-motivacia/6141/bodybuilding-a-fitness-strucny-pohlad-do-historie-1-cast

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.