Mliečna ryža s kokosovým mliekom

Asi každý poznáte sladkú mliečnu ryžu z detstva. Čo však ju vylepšiť a uvariť ju v kokosovom mlieku? Od kedy som to skúsila, už ju inak nerobím. Takto je bohatšia na kvalitné tuky, je vhodná aj pre vegánov a ľudí intolerantných na laktózu. Spolu s ryžou je to hotová energetická bomba vhodná na ťažké dni.

RECEPT

2 porcie (3 menšie ako na obrázku)

50 minút

Kvalitný dezert, keď potrebujem doplniť ,,vybehané,, živiny.

Suroviny

  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 3dcl mlieka (kokosové, alebo akékoľvek rastlinné, poprípade kravské plnotučné)
  • 200g ryže guľatozrnnej
  • sladidlo (erythritol, stévia, med)
  • lyžica kokosového oleja (masla, MCT oleja)
  • na ochutenie – kakao, škorica, kokos, horká čokoláda, oriešky

Postup

Do hrnca vylejeme celé kokosové mlieko aj s hustou časťou, prilejeme mlieko, pridáme sladidlo, kokosový olej a necháme zohriať, kým sa tuk z konzervy nerozpustí. Pridáme odváženú ryžu a varíme do zovretia. Premiešame a necháme ju dusiť na slabom ohni asi 30 minút s občasným miešaním. Ak je potrebné, ešte pridáme mlieko (aby bola konzistencia akú máte radi, ja obľubujem redšiu) alebo sladilo, vypneme a necháme ešte postáť 5-10 minút. Nakoniec ochutíme ešte v hrnci buď kakaom, škoricou, naservírujeme do dezertných misiek a ešte ozdobíme horkou čokoládou, kokosom, orieškami, ovocím alebo polejeme rozpustenou čokoládou.

Odporúčam moju obľúbenú so škoricou, vanilkou a strúhaným kokosom. Ak máte radi mango, určite skúste navrch poukladať natenko nakrájané plátky a chuť bude pestrejšia ♥

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.