Cvičenie s vlastnou váhou

Fitness cvičeniu som sa venovala s nejakými prestávkami už od strednej školy, ale robila som to len kvôli tomu aby som schudla, aby som nejako vyzerala, nikdy ma to nebavilo a netešila som sa na to, nehovoriac o vstupnom do fitka. Časom som začala hľadať aj iné alternatívy ako stroje a činky, objavila som to najjednoduchšie a najstaršie cvičenie na svete – kalisteniku. Cviky mi konečne začali dávať zmysel, pochopila som prepojenie celého tela a to najhlavnejšie, za krátky čas som cítila rozdiel v sile ale aj na tele. Konečne niečo, čo ma absolútne napĺňalo, bavilo a oplatilo sa tomu venovať čas…

Kalistenika – skladá sa z dvoch gréckych slov „kallos“, čo znamená krása (ľudského tela a pohybov) a „sthenos“ v preklade sila (fyzická, mentálna). Takže je to umenie využívajúce vlastnú telesnú hmotnosť a zotrvačnosť pre rozvoj fyzického zdokonalenia. Toto majstrovstvo je tu už od dávnych čias starovekého Grécka a považuje sa za najstaršiu metódu posilňovania.

Socha v Sparte
Zdroj: wikipedia.sk

Cvičenie je pomenované po jednom z prvých propagátorov, ktorým bol grécky historik Callisthenes. Využívali ju Sparťania, vojaci z Alexandrie, neskôr gladiátori, legendárni bojovníci, ktorí bojovali o život a po čase sa stal populárnym aj v Rusku kvôli nadľudskej sile, perfektnému telu a skvelej kondícii. Ako dôkazy z tých čias zostali sochy, ktoré nám krásne opisujú dokonalé telo, vypracované bez strojov, doplnkov výživy či steroidov.

Socha Herkulesa
Zdroj: wikipedia.sk

Takže áno, cvičenie s vlastnou váhou nám absolútne stačí a nie iba to, vie nám dať oveľa viac…

Prirodzene vyzerajúce svaly a telo

Nikdy sa mi nepáčili prehnane nafúknutí muži, čo vyzerajú ako bubliny, ledva prejdú cez dvere a myslia si akí sú krásni a silní. Možno ich obdivujú muži a ženy s rovnakými potrebami ale pre mňa nadrozmerné svaly nemajú zmysel, pokiaľ ich nevie používať. Sú zbytočne ťažké, bránia v pohybe a koordinácii, v reálnom živote iba prekážajú. No ak budete cvičiť s vlastným telom, svaly sa prirodzene zmenšia na veľkosť ktorú sami potrebujú, budú výkonnejšie, pohyblivejšie, funkčné a harmonické. Svaly budú hustejšie a nie nafúknuté vodou, ktorým keď nedáš týždeň čo potrebujú, tak spľasnú ako lopta. 

Nechápem ako dokáže byť niekto otrokom svojich vlastných svalov. Svaly a telo by malo slúžiť nám a nie my im.

Nadľudská sila a výdrž

Prostné cvičenie núti telo pracovať ako celok, umelo neizoluje určité svaly alebo skupiny svalov, rozvíja šľachy, kĺby a nervový systém súčasne s rozvojom svalov. Už dávno vieme, že skutočná sila sa ukrýva v sile šliach a väzív viac ako vo svale, preto aj športovec s oveľa menšími svalmi, môže byť oveľa silnejší. Najväčší majstri dokázali robiť kľuky v stojke na jednej ruke bez opory, zhyby na jednom prste ruky, trhali telefónne zoznamy alebo reťaze. To je naozajstná sila!

Podľa vás, ktorý muž je silnejší? Ten čo na lavičke vytlačí 150 kíl alebo ten, čo urobí 10 krásnych klikov alebo zhybov na jednej ruke? Načo niekto potrebuje hýbať s inými ťažkými predmetmi, pokiaľ nevie poriadne pohnúť so sebou…

Fyzické a psychické zdravie

Všetko spolu súvisí a všetko dáva zmysel. Ak cvičíte s vlastným telom správne a postupne pridávate záťaž, šľachy a kĺby si prirodzene zvykajú a silnejú, z tela sa stáva doslova stroj. Tu už nejde o silu ale aj o zdravie, čo sa o fitness cvičení povedať nedá. Sama poznám zopár ľudí ktorí majú problém s ramenami, zápästiami, lakťami, krížami alebo kolenami ale pokiaľ vyzerajú pekne v tričku, tak je to v poriadku.

Sila bez zdravia nemá zmysel.

Paul Wade

Prostné cviky naopak nespôsobujú zdravotné problémy, upevňujú kĺby a liečia aj staré zranenia. Kĺby a šľachy sú zaťažované iba našou vlastnou váhou, tak ako sa vyvinuli. S tým úzko súvisí aj psychická stránka. Postupné zvyšovanie sily a zdravia, dodá sebavedomie, budete si môcť dovoliť viac a budete si jednoducho veriť. Viem o čom hovorím. Nejde ani tak o silu, na tej musím ešte veľa pracovať ale moje telo ma ešte nezradilo. Absolútne dôverujem každému kúsku a práve toto je pre mňa priorita.

Žiadne limity

Či už ste si vyliečili staré zranenia, ešte len začínate, ste už pokročilí alebo ste už majster v ovládaní svojho tela, všetci máme jedno spoločné. Dôverujete sebe a svojmu telu stále viac, túžite pokračovať, ste motivovaní, chcete sa dostať na ďalšiu úroveň. Čo sa pred pol rokom zdalo nemožné, už zrazu nie je až také vzdialené, prirodzene sa posúvate a to hlavne mentálne. Kalistenika nie je obmedzovaná a v tom je krásna. Vždy máte čo zlepšovať, za každým objavíte nové možnosti, stačí zmeniť polohu tela, rúk, rýchlosť a máte opäť novú zmenu v cvičení. Existuje tu nekonečné množstvo variácii a nových pohybov, ktoré si neviete ani predstaviť. Vždy sa dá niečo zlepšiť, aj keď si už myslíte že ste dosť zdatní. Neexistujú tu naozaj žiadne limity, či už ide o silu, kreativitu alebo napredovanie.

AKO A AKÉ CVIKY TRÉNOVAŤ ABY STE TIETO VŠETKY VÝHODY ZÍSKALI?

Poznáme veľa základných cvičení ako zhyby, kľuky, kľuky na bradlách, kľuky v stojke, drepy, dvíhanie nôh, mostík a môžeme sa dostať až k náročnejším cvikom a to muscle up, zhyby na jednej ruke, kľuky na jednej ruke, kľuky na jednej ruke v stojke, drepy na jednej nohe, ,,véčkové,, zdvihy nôh na hrazde. Ku kalistenike ale patria aj statické výdrže ako plank, stojka, vlajka, front lever (telo je rovnobežne so zemou – chrbtom k zemi a rovné ruky zavesené na tyči), back lever (to isté statické držanie tela ale tvárou k zemi), planche (telo rovnobežne so zemou podopreté rovnými rukami), iron cross (železný kríž – telo je vzpriamene zavesené na kruhoch, zatiaľ čo ruky sú rovnobežne natiahnuté a tvoria pomyselný kríž). Patria tiež k tým náročným.

Treba začať postupne, z ľahších verzii cvikov prechádzať na tie zložitejšie. To je veľmi dôležité! Treba šľachy a kĺby zregenerovať a pripraviť na ťažšie verzie, inak sa tiež môžu dostaviť zdravotné problémy a zápaly. Časom ako telo zosilnie, samo vám bude určovať tempo, akým budete postupovať.

Na cvičenie toho veľa nepotrebujete, doma karimatku, hrazdu a nejaké veci ktoré máme každý doma ako stôl, stoličky… Ale môžete zájsť s kamarátmi na workout a zacvičiť na čerstvom vzduchu.

Ak vás to zaujalo, už nič vám nebráni, aby ste si pozreli základnú techniku cvikov a jednoducho začali…

Kalistenika je pre mňa ako rituál, napĺňa ma šťastím, zdravím a cítim že telo ju potrebuje. Mám viac energie a posúva moje ciele každým mesiacom ďalej. Je vhodná pre každého jedného človeka, mladého, staršieho, dôchodcu alebo dokonca dieťa. Jednoduché verzie základných cvikov pozdvihnú zdravie a myseľ všetkým ľuďom.

ZDROJE:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalisthenika
https://streetworkout.cz/clanky/kalistenika-a-jej-vyhody-telo-aj-mysel-sa-vam-odvdacia
https://www.infoweby.sk/recenzie/509-trening-vazna

1 thought on “Cvičenie s vlastnou váhou”

  1. Spätné upozornenie: Vlastné telo alebo činky?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.